Adamus - BIUROWIEC I HALA PRODUKCYJNA | Hale produkcyjne [Wilkowice]

  • Projekt hali produkcyjnej Adamus
  • Projekt hali przemysłowej z częścią biurowo-socjalną
  • Hala produkcyjna z biurami
  • Hala stalowa
  • Hala Adamus - Wilkowice (Bielsko-Biała)

Adamus - BIUROWIEC I HALA PRODUKCYJNA

Halę produkcyjną zaprojektowano dla Przedsiębiorstwa Produkcyjnego ADAMUS, na terenie Gminy Wilkowice. Lokalizacja ta stanowi część większego obszaru przeznaczonego dla aktywizacji gospodarczej strefy przemysłowej koło Bielska-Białej. Obiekt swymi gabarytami i neutralną formą łagodnie wpisuje się w krajobraz kotliny Żywieckiej. Zespół hali produkcyjnej i biurowca był jednym z pierwszych projektów przemysłowych w nowopowstającej strefie. Przyjęto więc założenie, że za pośrednictwem obranych rozwiązań – spełniających wymogi miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, a także odpowiadających na potrzeby współczesnego języka architektury - projekt stanie się punktem odniesienia dla przyszłych inwestycji przemysłowych w swoim otoczeniu.
Projektem objęto halę produkcyjną wraz z budynkiem biurowym oraz połączonego z nim zadaszeniem budynku portierni. Część biurowo socjalna pełnić będzie funkcję służebną wobec hali produkcyjnej i pomieści pomieszczenia socjalne załogi hali oraz pomieszczenia biurowe dla kierownictwa firmy i pracowników biurowych. Budynek ma również za zadanie pełnić funkcję reprezentacyjną – stając się siedzibą firmy ADAMUS.
Budynek biurowy zaprojektowano jako dwukondygnacyjny. Jako podstawowe elementy
nośne układu przewidziano żelbetowe słupy oraz murowane ściany nośne. Halę zaprojektowano natomiast jako dwunawową, w ramowej konstrukcji stalowej. Obudowę hali stanowić będą płyty warstwowe z rdzeniem z pianki poliuretanowej. Halę zwieńczy dwuspadowy dach o niewielkim nachyleniu połaci 5%. 
Elewację biurowca wykończono tynkiem w kolorze białym, podzieloną pasami okien i grafitowymi pasami międzyokiennymi z modularnie rozmieszczonymi punkami świetlnymi. Lampy elewacyjne zaprojektowano jako wykonane na przy użyciu dennic stalowych – jednego z podstawowych elementów asortymentu produkcyjnego firmy Inwestora.  Horyzontalnej formie hali, podkreślonej poziomymi pasami płyt warstwowych w dwóch kontrastujących odcieniach, przeciwstawiono pionowy rytm podziałów elewacji budynku biurowego. Strefę wejściową zaakcentowano reprezentacyjnym przeszklonym hallem.
Hala przemysłowa zwrócona został swoją główną, reprezentacyjną elewacją w kierunku południowym. Jej pionowe podziały, podkreślają reprezentacyjny charakter, przyciągają uwagę mijających obiekt kierowców, przełamując tym samym monotonię otoczenia. Dodatkowo, ze względu na lokalizację hali przemysłowej i biurowca bezpośrednio przy wjeździe do strefy, na jej granicy, elewacja ta staje się ścianą zewnętrzną całej strefy przemysłowej

 

Specyfikacja projektu

  • Klient:Przedsiębiorstwo Produkcyjne ADAMUS Jerzy Adamus, Agata i Rafał Dobija Spółka jawna
  • Lokalizacja:Wilkowice (Bielsko-Biała)
  • Realizacja:Projekt 2009
  • Powierzchnia:6000 m2

Inne projekty

Napisz do nas

Zamknij