DOM ZA EKRANEM | Domy i rezydencje [KRAKÓW]

  • Projekt Nowoczesnego Domu w Krakowie Architekt
  • Projekt Domu w Krakowie Architekt
  • Projekt Willi Architekt
  • Projekt Rezydencji Architekt
  • Projekt Nowoczesnego Domu
  • Indywidualny Projekt Domu
  • Willa z Basenem Architekt APA Zalewski Bubak Architekci
  • Projekt Willi Rezydencji
  • Projekt Domu z Basenem
  • Projekt Willi z Basenem
  • Projekt Basenu Odkrytego
  • Projekt Rezydencji z Basenem Architekt: APA Zalewski Bubak Architekci
  • Projekt Basenu Przydomowego
  • Projekt basenu Ogrodowego

DOM ZA EKRANEM

Wzgórza Krzesławickie, dzielnica północno – wschodniej części Krakowa, stały się lokalizacją projektu rezydencji, będącej, z uwagi na swoje umiejscowienie, obiektem wymagającym szczególnych rozwiązań projektowych. Widokowa działka przeznaczona pod projekt rezydencji położona jest w strefie bezpośredniego narażenia na zwiększone natężenie hałasu, co w oczywisty sposób wymusiło zastosowanie rozwiązań ograniczających jego wpływ na jakość życia użytkowników obiektu.

Kierunek południowo – wschodni, z którego rozciąga się najatrakcyjniejszy widok na panoramę Krakowa jest zarazem źródłem uciążliwego sąsiedztwa linii kolejowej oraz ciągu komunikacyjnego o stosunkowo dużym natężeniu ruchu samochodowego. Wpłynęło to na całokształt projektu, który zarówno swoimi rozwiązaniami funkcjonalnymi, jak i bryłą przeciwstawia się negatywnym oddziaływaniom zewnętrznym. Początkową ideą stało się dążenie do rozłożenie wszystkich stref funkcjonalnych w jednej kondygnacji.

Tak też podstawowa powierzchnia użytkowa licząca około 500 m2 została rozplanowana w parterze rezydencji, wokół dziedzińca z basenem. Część dzienna z ogrodem zimowym osłania akustycznie dziedziniec od strony widokowej, ale równocześnie uciążliwej. Część nocna zlokalizowana jest po „cichej” stronie dziedzińca. Funkcja garaży i pomieszczeń pomocniczych zlokalizowane zostały na poziomie -1.

Dodatkowo całą kubaturę domu wpasowano w teren tworzący naturalną formację skarpy, dodając obiektowi oryginalnych walorów kompozycyjnych. Przewidziano również wytworzenie dodatkowej bariery w postaci nasypu, który, tworząc przedpole rezydencji, stanie się pierwszą w kolejności barierą.

Jednak najbardziej charakterystycznym elementem budynku, którego funkcja ściśle wiąże się z ochroną przed agresją dźwięku, jest szklany ekran akustyczny. Wkomponowany w bryłę domu, zaprojektowany z dbałością względy estetyczne, stanowiący symbol całości założenia projektowego. Jego lokalizacja, przypada na kierunek pokrywający się z otwarciem widokowym. 

Specyfikacja projektu

  • Klient:Prywatny
  • Lokalizacja:Kraków
  • Projekt:2010 (Projekt)
  • Powierzchnia:500 m2

Inne projekty

Napisz do nas

Zamknij