Ekowtór Jakubiec - Zakład Przetwórstwa Surowców Wtórnych | Hale magazynowe []

  • Projekt hali z częścią biurową - Ekowtór
  • Zakład odzysku surowców wtórnych - recycling
  • Hala stalowa Ekowtór - strefa przemysłowa
  • Baterie słoneczne na dachu hali

Ekowtór Jakubiec - Zakład Przetwórstwa Surowców Wtórnych

Projekt hali stalowej z częścią biurową dla firmy Ekowtór Jakubiec Sp. z o.o. Sp. k. powstaje w strefie przemysłowej w Wilkowicach koło Bielska-Białej, obok innych projektów naszego autorstwa: już zrealizowanego pierwszego etapu fabryki Lenko i będącego w trakcie realizacji zakładu produkcyjnego firmy Adamus.

Głównym zakresem działania Inwestora jest  zbieranie i przetwarzanie odpadów stanowiących surowce wtórne. W efekcie rozwoju działalności firmy pojawiła się potrzeba budowy nowego zespołu budynków i placów składowych spełniających wszelkie wymogi  ochrony środowiska i zapewniającego optymalny przebieg procesów składowania, przetwarzania i odzysku. Dla Inwestycji wykonano pełny raport o oddziaływaniu na środowisko i uzyskano decyzję o środowiskowych uwarunkowaniach realizacji przedsięwzięcia.

Podstawowa funkcja recyclingu mieści się w hali. Część socjalno - biurowa jest uzupełnieniem funkcji podstawowej i mieści zaplecze socjalne dla pracowników fizycznych hali oraz pomieszczenia biurowe dla obsługi administracyjnej. Całość założenia jest równocześnie siedzibą firmy Ekowtór Jakubiec.

Od strony frontowej hali zlokalizowano dwukondygnacyjny budynek biurowy. Swoją kubaturą „wrasta” w bryłę budynku hali, Dodatkowo w strefie wjazdu znajdzie się jednokondygnacyjny budynek portierni.

Część halowa budynku została zaprojektowana w konstrukcji stalowej, ramowej w układzie dwunawowym. Hala jest przekryta dachem dwuspadowym o kącie nachylenia 5%. Główna konstrukcja nośna hali i podkonstrukcja dachu zostały zaprojektowane tak aby można było w późniejszym etapie je wykorzystać jako podstawę dla instalacji fotowoltaicznej.

Budynek socjalno – biurowy, podobnie jak budynek portierni, zaprojektowano w technologii tradycyjnej. Jako obudowę dla ścian zewnętrznych obiektu hali zastosowano lekkie płyty warstwowe. Budynek socjalno – biurowy oraz portiernię wykończono okładziną ścienną z paneli Trespa montowanych na ruszcie aluminiowym.

Elewacje charakteryzuje wertykalny układ pasów okładziny oraz przeszkleń. Łagodne szarości przeważającej części budynku przełamano pasami w intensywnych kolorach. Część kolorów to odcienie miedzi, aluminium, tytanu, stali czy ołowiu - czyli materiałów odzyskiwanych w zakładzie, a część o żywych, jaskrawych barwach nawiązuje do przyjmowanych do przetworzeniach odpadów takich jak np. samochody o różnych kolorach karoserii.

Zamysłem projektowym było uzyskanie niepowtarzalnego budynku ale też odniesienie się do charakteru działalności w której odzyskuje się możliwe do ponownego wykorzystania elementy i surowce. Tak zaprojektowany budynek komponuje się kolorystycznie z zawartością placu składowego, odznaczającą się indywidualnymi cechami, mnogością barw i kształtów, która zyskuje „drugie życie” w hali Ekowtór Jakubiec.

Specyfikacja projektu

  • Klient:Ekowtór Jakubiec Sp. z o.o. Sp. K.
  • Lokalizacja:Wilkowice (Bielsko-Biała)
  • Realizacja:2015-2016
  • Powierzchnia:4000 m2

Inne projekty

Napisz do nas

Zamknij